Behendigheid

Door middel van hindernissen in een ruime opstelling leren de honden omgaan met hun flexibiliteit en snelheid. Denk aan springen, door de tunnel en de slalom. Deze cursus is geschikt voor de al wat grotere honden.

Behendigheid is een erg leuke, leerzame en actieve cursus voor jou en de hond. Het draait bij behendigheid om de hond en de begeleiding van het baasje naar de hond toe. Bijvoorbeeld om de hond door een tunnel te laten gaan of om de hond tussen paaltjes door te laten slalommen. Vertrouwen tussen baas en hond en het trainen in teamverband staan centraal. Iedere les oefen je  samen met je hond een ander toestel, tot je uiteindelijk alle verschillende toestellen beheerst. Je  begint met de trainingen met de hond aan een lijn, vervolgens ga je oefenen met de hond los, tot je de hond uiteindelijk los kunt ‘sturen’ langs en over verschillende toestellen. Daarna wordt er een begin gemaakt met het opvoeren van de snelheid, om uiteindelijk zo snel en behendig mogelijk het hele parcours af te leggen.

De leeftijdscategorieën
De honden vanaf één jaar, deze leeftijd is bewust gekozen en verplicht gesteld, omdat het skelet van de honden (ook de kleinere rassen!) met één jaar is uitgegroeid, en de spieren zich meer en meer gaan ontwikkelen. De honden trainen bijvoorbeeld op onregelmatige vlakken, moeten ‘scherp door de bocht’, springen en steil omhoog lopen. Ga je hier eerder mee beginnen dan is de kans erg groot dat de heupen van de hond ernstig en blijvend beschadigd kunnen raken. Doordat het skelet nog niet volgroeid is.

Toch is er ook behendigheidstraining voor de puppy’s tot één jaar mogelijk, weliswaar op een aangepaste manier. Bij deze jonge honden is het springen op en van de toestellen niet aan de orde, net zoals de scherpe bochten en de steile toestellen. Wat kan en mag ik dan wel doen met mijn jonge hond/pup? Genoeg! In een rustig tempo kun je ze spelenderwijs leren door een tunnel te gaan, onder hoopers door te lopen, een begin te maken met tussen paaltjes door slalommen, door een hoepel te lopen als ie op de grond staat enz. Neem gerust contact met mij op, dan kijken we samen of je hond klaar is voor de behendigheidslessen.

%d bloggers liken dit: